Aprenentatge i servei
Aquesta metodologia permet que els infants i joves adquireixin nous aprenentatges a l’hora que realitzen un servei a la comunitat. Els diferents projectes que hem fet seguint aquesta metodologia són:
Objectiu Caufec- 2009-2010
El pla Caufec és un pla urbanístic que es va engegar fa més d’una dècada al poble d’Esplugues de Llobregat, tot i que la construcció ja va començar, era un pla molt polèmic ja que part de les edificacions es feien al peu de la muntanya.
Les posicions en contra del pla argumentaven que destruïa un parc natural molt preuat i valuós per a la vila, la serra de Collserola. Entre les diferents edificacions trobem: pisos de promoció pública i privada, oficines, un centre comercial entre d’altres. També, hi havia posicions a favor que argumentaven que és una oportunitat de creixement per al poble així com una via de comunicació amb la ciutat de Barcelona.
Durant el curs, els grups de joves de amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Esplugues, la Plataforma contra el Pla Caufec, l’Associació de Veïns de Finestrelles i els Instituts la Mallola i Severo Ochoa, van crear un documental per donar l’oportunitat de pensament i opinió crítica entorn al Pla Caufec.
Més enllà del Gran Recapte- 2012
El 30 de novembre i 1 de desembre de 2012, el grup de IO va participar del Gran Recapte del Banc d’Aliments que es va fer arreu de Catalunya. Era la primera vegada que l’entitat participava d’aquesta iniciativa i els monitors del grup van voler anar més enllà del servei que es podia donar amb la pròpia recollida.
Així el dissabte 23 de novembre els joves van veure un documental anomenat “El gust pel rebuig” , una cinta impactant que situa alguns dels hàbits de les grans superfícies respecte la caducitat dels aliments, el menjar que es llença diàriament, l’organització i importància dels bancs d’aliments…Seguidament i després d’un petit debat els joves es van llençar al carrer a fer preguntes a la gent que ens van desvetllar i confirmar alguns dels mals hàbits que ja ens descobria el documental. La majoria de persones, per exemple, estan molt influenciades per l’aspecte i presentació dels aliments però, en ser preguntats, molts d’ells no veien inconvenient en poder comprar patates grosses i plenes de sorra, tot i que comentàven que mai n’havien vist cap als supermercats; el mateix passava amb els cogombres, n’heu vist cap que no sigui recte al super? El documental ja ens havia desvetllat costums com aquests que tenen una justificació a nivell de marketing i logística, però que resulten absurds pel que fa a l’alimentació i més en el moment de crisi actual.
Fetes les enquestes, els joves es van organitzar en torns per al Gran Recapte. El dia va arribar i després d’aprendre com organitzar-se, les aportacions dels compradors van començar a funcionar: una banyera! dues!…i fins a quatre!! plenes d’aliments, va ser tot un èxit!!
Talla el fil- 2014
En el marc del Casal d’Estiu Jove municipal d’Esplugues de Llobregat, els joves vam realitzar un projecte per a la sensibilització entorn del bullying.
El procés va començar durant la primera setmana de casal, tots els nois i noies mostraven gran inquietud per l’àmbit de la producció audiovisual. Tots feien referència a la famosa frase de que “una imatge val més que mil paraules”, una forma d’expressar el poder del llenguatge visual per explicar històries, expressar sentiments etc.. Ens faltava doncs la temàtica sobre la que volíem reflexionar i més tard sensibilitzar a la població. Vam fer una petita dinàmica i el bullying va sorgir com una preocupació majoritària. El jovent és molt conscient de que aquest tema és quotidià, en els instituts especialment. La reflexió anava més enllà, no únicament les persones agressores eren culpables, també tots aquells que ho sabien o ho veien i no feien res. Una gran discussió que va ajudar a enfocar el resultat de l’audiovisual final. Durant les següents setmanes vam dissenyar el pla de filmació, creant l’storyboard, distribuint els papers, demanant ajut a persones adultes per interpretar, aprendre nocions bàsiques per a enregistrar…Va ser un procés llarg però molt engrescador per als joves, tant pels que estaven davant com pels que estaven darrera de les càmeres. La última setmana vam editar el vídeo, vam treballar aspectes bàsics d’edició per tal que es joves poguessin donar la seva opinió respecte aquesta. El resultat final va ser impactant. Justament aquell dia vam tenir la visita de diferents polítics i tècnics de l’Ajuntament que ens van felicitar per la nostra tasca.
A més, ens van proposar donar a conèixer el curt en els diferents instituts del municipi, fet que reforça el caràcter de servei d’aquest projecte. Preveiem fer aquestes intervencions durant el 1r i 2n trimestre d’aquest curs 2014-2015.
Us deixem amb el resultat: